XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Delar av en Tjurfäktning


Tjurfäktning, eftersom den utförs idag, är från mitten av 1700-talet. Tre tjurfäktare, eller toreros, ta på sex tjurar i storleksordningen tjänstetid. Den första tjurfäktare är den högsta av de toreros och bekämpar en tjur. Rotationen fortsätter tills varje Torero har sänt båda sina tjurar. Ceremonin börjar med en paseilla, presentation av alla spelare till publiken och tjänstemän. Corrida, eller tävling, är själv indelad i tre delar eller tercios.

Första Tercio - Tercio de Varas

I den första Tercio, lansettan tredje, Torero vågor en udde levande gul och en rosa-lila färgad siden på tjuren att manövrera den och hålla sin uppmärksamhet. Han utför en serie av koreograferad passager att imponera på publiken, som han utvärderar strids av tjuren. De picadors in i ringen på hästryggen. De varje bär en lans som de använder för att provocera tjuren. De försöker att tränga igenom muskeln på baksidan av tjuren nacke att räta dess laddning och att bringa den att sänka dess huvud. Om det första bloddragning är framgångsrik, kommer tjuren att något försvagad och mer förutsägbart --- mindre farligt för Torero att slåss.

Andra Tércio --- Tércio de banderillas

I det andra steget, som kallas Tercio de banderillas, tre banderilleros varje försök att placera två banderillas i tjurens axlar. De banderillas är järn spets, hullingförsedda pinnar med färgat papper serpentiner, och de infuriate och ny energi tjuren som växer trött av blodförlust och striderna hittills. Vissa matadors kommer att placera sina egna banderillas i tjuren, med en blomstra för publiken.

Tredje Tercio --- Tercio de muerte

Matadoren in i ringen ensam. Han är matadoren nu --- den som kommer att döda tjuren. Han begär tillstånd från den officiella rutan för att ta tjuren liv, tar bort sin hatt och ägnar döda. Han pikar tjuren med en liten röd flagga som kallas en Muleta i en serie av passager. Detta anses vara en test av matador skicklighet och artisteri som han arbetar tjuren, visar behärskning, eller Faena i en publikfriande dans mellan människor och djur. Corrida slutar när matadoren dödar tjuren med en dragkraft på sitt svärd mellan skulderbladen och in i hjärtat. Den dödliga dragkraft kallas estocada. Om matadoren har fungerat väl, signalerar publiken sin glädje och han kan tilldelas tjurens öron och svans.