XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Gluten känslighet och jäst Allergi

Översikt

Känner du dig sjuk efter att ha ätit en bit bröd? Har flera läkare insisterade du inte har celiaki? Du är inte ensam. Många människor som testar negativa för celiaki upplever symtom som liknar personer som diagnostiserats med det. Om symtomen förbättras efter borttagning bröd från din kost, kan du i själva verket har icke-celiaki glutenkänslighet eller en jäst allergi.

Efter en glutenfri kost innebär att undvika protein gluten som finns i vete, korn och råg.

Gluten känslighet och jäst allergier

Glutenkänslighet och en jäst allergi kan förväxlas för varandra eftersom de utlösa liknande symptom, och eftersom gluten och jäst finns i liknande livsmedel. Men medan allergi mot intagna jäst är relativt ovanligt, tycks icke-celiaki glutenkänslighet att påverka fler och fler människor på grund av ökad konsumtion av gluten som innehåller livsmedel (veteprodukter och bearbetade livsmedel). Det har också ökad medvetenhet, screening och forskning om glutenintolerans (GI). Glutenkänslighet påverkar nu uppskattningsvis 18 miljoner människor.

Du kommer antagligen att ha icke-celiaki glutenkänslighet om inte kan göras en diagnos av celiaki, men symtomen förbättras på en glutenfri diet. Symtom på icke-celiaki glutenkänslighet inkluderar GI relaterade symptom, ledvärk, domningar i ben, armar eller fingrar, och huvudvärk. Minimal intestinal skador uppstår, men skadan löser när du eliminera gluten ur kosten.

Glutenfri diet

Efter en glutenfri kost innebär att undvika protein gluten som finns i vete, korn och råg. Många stärkelserika livsmedel, såsom bröd, pasta och bakverk, måste undvikas. Det finns också många inte så uppenbara livsmedel som kan innehålla gluten, inklusive pommes frites, soja och buljong. Om du ser malt på ett livsmedel etikett, objektet innehåller korn och bör undvikas.

Var försiktig med glutenfria havre eftersom deras säkerhet är kontroversiellt. Det är viktigt att fokusera på att upprätthålla en hälsosam diet av färsk frukt, grönsaker, fisk, kött, nötter, frön och mejeriprodukter. Få fibrer och B-vitaminer från glutenfria fullkorn, såsom brunt ris och quinoa.

Jäst allergiska symptom och behandling

Å andra sidan, är en jäst allergi den överkänslighet mot ett protein som finns i jäst. Immunförsvaret producerar antikroppar mot vad man anser vara en skadlig substans och utlöser allergiska symptom. Vanliga symtom är trötthet, ledvärk, humörsvängningar, väsande andning, och matsmältningsproblem med kräkningar eller diarré. Om man misstänker en allergi, besöka din allergist för en hud eller blodprov.

Du kan säkert äta mest färskvaror om du diagnostiserats med en jäst allergi. Om de inte förstöra eller bli ruttna, kött, fisk och grönsaker är jäst fria. Svamp är vanligtvis betraktas som en grönsak, men är i själva verket en svamp och bör undvikas.

På grund av deras höga sockerhalten, frukter är mer mottagliga för jäst utveckling. Självklart, bröd, bagels och rullar innehåller jäst, men du bör också vara försiktig med cider, öl, frukt skinn, druvsaft, soja och maltdrycker.

Många livsmedelsbutiker och specialbutiker är packade med säkra livsmedel alternativ för personer med glutenkänslighet och jäst allergier, och i framtiden kommer endast att medföra mer spännande, glutenfria möjligheter.

Om författaren

Boyan Hadjiev, MD, har varit en praktiserande läkare för fem år. Han är dubbel certifierad i invärtesmedicin, (2003), och allergi och immunologi, (2005).

Dr. Hadjiev examen från University of Michigan med en BA i biologi och en MD från Cleveland Clinic-Case Western Reserve School of Medicine.