XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Vad är Sabouraud Dextrose?


Sabouraud Dextrose (även kallad Sabouraud dextrosagar eller enkelt Agar), är en gelid laboratoriemedium som används för att odla svamp, mögel och jästsvampar. Det namngavs för en fransk hudläkare, som dog 1938, men har sedan dess genomgått flera anpassningar och formuleringar av andra forskare för mer specifika användningsområden.

Innehåll

Liksom alla svamp medier, SDA innehåller källor av kol, kväve och vitaminer. SDA innehåller socker glukos, för kol, och neopeptone och polypepton agar (ett stelningsmedel) för kväve. Det färdiga mediet har ett pH av 5,6, vilket är svagt sur. En kommersiellt tillgänglig form från Conda Pronadisa har en något annorlunda formulering, med användning av glukos, agar och en blandning av "peptisk uppslutning av djurvävnad och pankreas digestion av kasein." Detta djur vävnad tillhandahåller kväve och vitamin källa att organismerna kräva.

Aciditet

SDA är specifik för svampar, eftersom mediet är något surt, svampar växer bättre i en sur miljö än bakterier gör. Sålunda är andra medier som används för att ta strep kulturer och test för E. coli, som båda är bakteriell. I själva verket kan kommersiellt tillgänglig SDA innefattar antibiotika, såsom streptomycin, som inte kommer att skada svampar. Dessa kallas "restriktiva" eller "selektiva" formuleringar; de med inga sådana inhibitorer är kända som "tillåtande."

användningar

Två vanliga användningsområden är att bestämma den mikrobiella och svamp innehåll av kosmetika och mykologiska utvärdering (svamp innehåll) av livsmedel.

Normalt tar en tekniker en svabb eller skrapning från kött, ett livsmedel eller kosmetika, och torkar den på en ren SDA petriskål. En petriskål är en grund glasskål. Teknikern tillåter plattorna inkubera under tre till sju dagar, vid omkring 30 grader Celsius (86 grader Fahrenheit).

andra media

SDA är den vanligaste svampmedia, men andra existerar, inklusive potatis-dextros-agar och maltextrakt-agar. Detta innehåll är kemiskt helt enkelt varianter av SDA.

Specialty Formuleringar

Tillsatsen av ett medel såsom en procent trifenyl tetrazoliumklorid (TTC) för varje 100 ml SDA möjliggör en tekniker för att skilja mellan olika stammar av Candida jäst, eftersom TTC "färgkoder" stammarna (i vitt, rött, lila och rosa).