XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem

Tio Fördelar med att inte röka


Röka cigaretter bidrar till över fem miljoner dödsfall varje år i hela världen. Även med denna häpnadsväckande statistik, cirka 1,3 miljarder människor fortsätter att röka. Det finns många fördelar med att inte röka, inklusive större odds på ett långt och friskt liv.

cancer

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) cancer är nummer ett dödsorsaken i världen. Genom att inte röka cigaretter, du sänka din risk för vissa typer av cancer, såsom lunga, huvud, hals, urin, bröst, bukspottkörtel och tjocktarmscancer. Även om statistiken varierar beroende på typ av cancer, så många som 90 procent av dem som diagnostiserats med lungcancer är nuvarande eller före detta rökare.

mag-tarmkanalen

Röka cigaretter ökar kraftigt mängden syra som produceras i magsäcken, och har kopplats till fall av magsår. En annan bieffekt av syra överproduktion orsakar gastrointestinal reflux magsyra att komma tillbaka upp genom matstrupen, vilket skapar en smärtsam brännande känsla.

Stroke

Enligt American Heart Association (AHA), rökning fördubblar nästan en persons risk för stroke.

Hjärta och kärl

Enligt AHA, kan rökning orsaka härdning och förträngning av artärerna, vilket gör dig mycket mer mottagliga för livshotande blodproppar. Dessutom har rökning varit kopplat till högt blodtryck och nästan 30 procent av alla hjärt dödsfall hjärtsjukdom i Amerika.

Infertilitet

Män som röker kraftigt löper en mycket större risk för impotens, eftersom det kan orsaka en minskning i flödet av blod till penis. Rökning kan också orsaka spermier att vara mindre livlig och att dö snabbare. Kvinnor som röker ett paket om dagen eller mer har en mycket större chans att infertilitet. Genom att inte röka, kan en kvinna förvänta längre fertil år, så tung rökning kan också orsaka tidigare klimakteriet.

Beteende

Eftersom de flesta rökare är mycket beroende av nikotin i cigaretter, när en person inte får nikotinet de kräver att de kan bli irriterad och har svåra humörsvängningar. Dessa humörsvängningar är inte en fråga för människor som inte röker.

Känner

Cigaretter påverka luktsinnet smak och även synen. En rökare vision är 15 till 20 procent högre än om de vore en rökare. Många rökare märker inte lukten av rök på dem, medan någon som inte röker kommer att märka lukten det ögonblick de är i närheten av rökaren.

Hud, tänder och naglar

En person som röker i år kan tyckas vara äldre än sin verkliga ålder. Detta beror på att röka cigaretter orsakar märkbara rynkor och missfärgning av huden. Cigaretter orsakar också en gulfärgning av naglar och tänder, vilket skapar en äldre utseende.

Finanser

Även en "lätt rökare" kan märka en skillnad i hur mycket pengar som spenderas varje månad på deras vana. I många stater över hela Amerika, kostnaden för ett paket cigaretter är $ 5. Röka halv ett paket per dag, i genomsnitt, kostar $ 75 per månad och $ 900 per år. Röka ett helt paket varje dag kostar $ 1800 under loppet av ett år. Icke-rökare kan använda pengarna till andra saker.

Sällskaplighet

Många anläggningar över hela världen har förbjudit rökning inomhus. Rökare måste därför våga utomhus (ibland långt bort från anläggningen) för att röka, ofta ensam.