XXXXX.com  Home
Aztechcenter.com  Hem
Vilka är de behandlingar för avancerad tandlossning?

Tandköttsproblem är vanligt och ofta mindre, men i dess avancerade stadier det kan orsaka allvarliga skador på tandköttet och ben som stöder tänderna, enligt National Institute of Dental och kraniofaciala forskning, eller NIDCR. Ibland orsakar förlust av tänder. Vanliga bakterier som lever i munnen kan infektera tandköttet om tänder och tandkött inte är ordentligt omhändertagna. Vid avancerad sjukdom denna infektion orsakar tandköttet att dra bort från tänderna och bildar fickor som blir smittade. Det finns flera behandlingsalternativ beroende på svårighetsgraden av sjukdomen.

Skalning och rotplaning

Detta är en djuprengöring som tar bort plack, en uppbyggnad av de bakterier som orsakar tandköttsproblem, enligt NIDCR. I skalning, skrapar en tandläkare plack byggs upp av tänderna både över och under tandköttskanten. I rotplaning, de grova fläckar på tandroten där bakterier kan bygga upp inlämnad slät. Rotplaning avlägsnar också eventuella uppsamlade bakterier i dessa grova fläckar. Biverkningar är blödning, svullnad och smärta. Ibland kan en laser används för att åstadkomma detta och tidig forskning tyder på att laserbehandling är effektivare än konventionella metoder och orsaka färre biverkningar, enligt American Academy of parodontologi.

Narkotika

Läkemedel kan användas i kombination med skalning och root hyvling i hopp om att förhindra behovet av kirurgi, enligt den NIDCR. Men från och med 2010 finns det ingen stark forskning bevis för att detta fungerar. Dessa läkemedel inkluderar en antibakteriell munvatten innehållande läkemedlet klorhexidin som används som en vanlig munvatten. Klorhexidin eller andra antibiotika kan också sättas in i tandköttet under rotplaning så läkemedlet långsamt frisätts över tiden. Ibland läkare ordinera perorala antibiotika eller ett läkemedel som kallas doxycyklin som undertrycker vissa naturligt förekommande enzymer som kan bryta ned tandköttet.

Kirurgi

Om mindre invasiva behandlingar inte fungerar, kan operation behövas, enligt NIDCR. I flikkirurgi, är tandköttet lyfts av tänderna så att uppbyggnaden av bakterier kan rengöras ordentligt. Då tandköttet sys tillbaka på plats så att de passar tätt över tänderna. Tandköttet krymper när de läker, tätt täcker tänderna. Men ibland tänderna verkar längre efter detta förfarande. Ibland behövs ben och vävnadstransplantat för att ersätta ben eller tuggummi som har förstörts av avancerad tandköttsproblem.